Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z orzechami włoskimi smakuje wybornie o każdej porze roku, jednak najchętniej wykonuje się ją zimą, ponieważ dostarcza mnóstwa witamin i świeżego smaku. Idealna będzie na czas po świętach, gdy potrzebujesz zjeść coś lżejszego, a z obiadu zostało jeszcze trochę pieczonego kurczaka. Aby sałatka była bardziej dietetyczna, użyj tylko jogurtu naturalnego, bez dodatku majonezu. Jeśli potrzebujesz smakowitej sałatki do obiadu lub nie jadasz mięsa, zrezygnuj z dodatku kurczaka.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6636
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6636
Składniki
Pokrój wędlinę w kostkę, a jeśli używasz pieczonego kurczaka, to możesz go porwać widelcem na wiórki. Obierz selera, marchewkę i jabłko. Zetrzyj wszystkie składniki na tarce jarzynowej lub jabłko pokrój w drobną kostkę. Rozbij orzechy z łupin i posiekaj lub połam na drobniejsze kawałki.
Wykonaj sos. Majonez, jogurt i sok z cytryny umieść w szklance. Dopraw solą, pieprzem, cukrem lub 1 łyżeczką miodu i energicznie wymieszaj widelcem, by stworzyć klarowny, lejący sos. Umieść wszystkie składniki sałatki w misce i polej sosem. Dokładnie wymieszaj sałatkę i udekoruj świeżą zieleniną, np. posiekanym koperkiem. Przystawkę podawaj od razu lub po lekkim schłodzeniu.