Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca sałatka z pęczakiem z dodatkiem pieczonych warzyw i aromatycznego czosnku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis na to proste danie!
Składniki
Przygotowanie sałatki z pęczakiem należy rozpocząć od upieczenia warzyw oraz ugotowania kaszy. Zatem na początku umyj i osusz marchewki i seler. Obierz je, pokrój w kostkę i włóż do miski razem z olejem lub oliwą, tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi. Dopraw pieprzem i solą, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw – im mniejsze kostki, tym mniej czasu będzie potrzebne do ich obróbki termicznej).
Ugotuj pęczak zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu tej kaszy. Na suchej patelni praż przez około 4 minuty płatki owsiane.
Warzywa, kaszę i płatki odstaw do przestygnięcia. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę soli i łyżkę oliwy lub oleju.
Gdy wszystkie składniki będą już przestudzone, połącz je ze sobą. Sałatka z pęczakiem smakuje najlepiej, gdy postoi po przygotowaniu przez co najmniej 2 godziny – smaki poszczególnych składników połączą się i całość będzie bardzo apetyczna.