Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczarkami i porem to bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Wzbogacona o jajka i fasolę może zaś stanowić samodzielny, pożywny posiłek. Szybko przygotujesz ją, wykorzystując fasolę z puszki. Jeśli nie musisz się spieszyć, sięgnij po zdrowszą (i smaczniejszą) fasolę surową, która wymaga namoczenia i ugotowania.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4186
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1199
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4186
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1199
Składniki
Przepłucz ziarna fasoli i zalej je około 500 ml wody. Dodaj do niej pół łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw do namoczenia na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opłucz fasolę i zalej w garnku świeżą wodą (tak, by sięgała parę centymetrów ponad poziom fasoli). Ugotuj fasolę do miękkości (sprawdź, czy jest już miękka, po około 45 minutach). Pod koniec gotowania lekko osól wodę.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania się wody). Jeszcze ciepłe obierz ze skorupek. Gdy przestygną, pokrój w kostkę. Połącz z fasolą.
Oczyść pieczarki, pokrój kapelusze na półplasterki, a trzonki – na plasterki. Podsmaż na maśle. Gdy nadmiar wody z pieczarek odparuje, dopraw je solą i gałka muszkatołową. Przestudź i połącz z fasolą i jajkami.
Przekrój wzdłuż pora i pokrój na półplasterki. Przelej (w durszlaku) wrzątkiem i dodaj do pozostałych składników. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki.
Połącz majonez z jogurtem i musztardą. Dodaj sos do pozostałych składników i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, aby „przegryzły się” smaki.