Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczarkami i porem to bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Wzbogacona o jajka i fasolę może zaś stanowić samodzielny, pożywny posiłek. Szybko przygotujesz ją, wykorzystując fasolę z puszki. Jeśli nie musisz się spieszyć, sięgnij po zdrowszą (i smaczniejszą) fasolę surową, która wymaga namoczenia i ugotowania.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Przepłucz ziarna fasoli i zalej je około 500 ml wody. Dodaj do niej pół łyżeczki sody oczyszczonej. Pozostaw do namoczenia na 12 godzin. Po tym czasie ponownie opłucz fasolę i zalej w garnku świeżą wodą (tak, by sięgała parę centymetrów ponad poziom fasoli). Ugotuj fasolę do miękkości (sprawdź, czy jest już miękka, po około 45 minutach). Pod koniec gotowania lekko osól wodę.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania się wody). Jeszcze ciepłe obierz ze skorupek. Gdy przestygną, pokrój w kostkę. Połącz z fasolą.
Oczyść pieczarki, pokrój kapelusze na półplasterki, a trzonki – na plasterki. Podsmaż na maśle. Gdy nadmiar wody z pieczarek odparuje, dopraw je solą i gałka muszkatołową. Przestudź i połącz z fasolą i jajkami.
Przekrój wzdłuż pora i pokrój na półplasterki. Przelej (w durszlaku) wrzątkiem i dodaj do pozostałych składników. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki.
Połącz majonez z jogurtem i musztardą. Dodaj sos do pozostałych składników i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, aby „przegryzły się” smaki.