Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczoną cieciorką to propozycja na pożywną i bardzo smaczną kolację, szczególnie latem. Ciecierzyca ma przyjemny, maślano-orzechowy smak. Po jej upieczeniu jest przyjemnie chrupka. W połączeniu z warzywami stanowi prawdziwą bombę witaminową.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35733
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6035
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35733
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6035
        
        
                Składniki
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody na kilkanaście godzin przed przygotowaniem sałatki, najlepiej pozostaw ją na noc. Następnie ją przepłucz i odcedź.
Cieciorkę zalej wodą lekko ponad jej poziom i gotuj przez 30 minut. Odcedź.
Przygotuj pieczoną ciecierzycę. Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj z cieciorką, by każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Wysyp całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz cieciorkę przez ok. 40 minut w temperaturze 160 st. Celsjusza z funkcją termoobiegu. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszaj ziarna, żeby równomiernie się upiekły.
Gotową ciecierzycę wyjmij i ostudź.
Cebulę pokrój w grubą kostkę i przelej wrzątkiem.
Ogórka i pomidory pokrój w kostkę.
Awokado obierz ze skórki i pokrój w paseczki.
Sałatę podrzyj na drobne kawałki.
W misce sałatkowej umieść wszystkie warzywa i ciecierzycę. Dobrze wymieszaj. Sałatkę polej równomiernie oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą świetnie smakuje na zimno, po schłodzeniu w lodówce.