Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, a zarazem smaczny i pożywny sposób na zużycie nadmiaru dyni.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8367
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 488
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8367
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 488
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy 2 łyżkami oleju. Pieczemy do miękkości- ok 30 minut. Studzimy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i kroimy w plasterki. Oprószamy delikatnie przyprawą gyros i smażymy do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Olej dyniowy łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Miks sałat wykładamy na półmisek. Warstwowo układamy kurczaka, kawałki dyni, poszarpaną mozzarellę oraz pestki granata. Całość polewamy przygotowanym sosem, najlepiej tuż przed podaniem.