Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczoną dynią to prawdziwa uczta dla zmysłów – to połączenie żółtego, pysznego warzywa sezonowego, które po upieczeniu nabiera słodyczy i delikatnej kremowości, z wyrazistą, lekko pikantną rukolą, aksamitną fetą oraz aromatycznym rozmarynem. Całość dopełnia świeży, cytrusowy dressing z nutą miodu i octu winnego, który podkreśla wszystkie smaki i łączy je w harmonijną całość. Ta sałatka to idealny wybór zarówno na lekki lunch, jak i efektowną przystawkę podczas spotkania rodzinnego. Nie tylko zachwyci smakiem, ale też cieszy oko.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2204
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4720
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 62
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2204
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4720
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 62
Składniki
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki – plasterki, paseczki lub kostkę. Ułóż ją na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz warzywo przez 25-30 minut, obracając lub mieszając kawałki w trakcie. Wyjmij i ostudź.
W misce połóż rukolę, a następnie rozłóż pieczoną dynię. Na koniec posyp całość kruszoną fetą. Ozdób gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w niewielkiej miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę z pieczoną dynią.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. W ramach możliwości zalewaj ją dressingiem bezpośrednio przed serwowaniem.