Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczoną dynią to prawdziwa uczta dla zmysłów – to połączenie żółtego, pysznego warzywa sezonowego, które po upieczeniu nabiera słodyczy i delikatnej kremowości, z wyrazistą, lekko pikantną rukolą, aksamitną fetą oraz aromatycznym rozmarynem. Całość dopełnia świeży, cytrusowy dressing z nutą miodu i octu winnego, który podkreśla wszystkie smaki i łączy je w harmonijną całość. Ta sałatka to idealny wybór zarówno na lekki lunch, jak i efektowną przystawkę podczas spotkania rodzinnego. Nie tylko zachwyci smakiem, ale też cieszy oko.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7895
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 304
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3132
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 596
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7895
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 304
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3132
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 596
Składniki
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki – plasterki, paseczki lub kostkę. Ułóż ją na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz warzywo przez 25-30 minut, obracając lub mieszając kawałki w trakcie. Wyjmij i ostudź.
W misce połóż rukolę, a następnie rozłóż pieczoną dynię. Na koniec posyp całość kruszoną fetą. Ozdób gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w niewielkiej miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej sałatkę z pieczoną dynią.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. W ramach możliwości zalewaj ją dressingiem bezpośrednio przed serwowaniem.