Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Chrupiące dodatki są przyjemne w jedzeniu, a całość dobrze komponuje się z lekko słodkim sosem.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 278
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2554
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1622
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14279
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 278
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2554
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1622
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14279
Składniki
Do miski przełóż kalafiora, ciecierzycę, cebulę i paprykę czerwoną. Dodaj kolendrę. W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę, ocet winny, sól i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.
Kalafiora przekrój na pół, wytnij twarde części głąba. Rozdziel go na różyczki, a następnie cienkie plasterki. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Ułóż kalafiora z ciecierzycą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą z każdej strony, oprósz solą i pieprzem, a następnie kurkumą i papryką słodką mieloną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i zostaw tak na 30 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby równomiernie się przypiekły.
W tym czasie pokrój cebulę w piórka, a z papryki czerwonej pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj dość drobno. Kolendrę również pokrój.