Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty

Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7604

Dodano:

Odsłon: 14576

Od kilku dni chodzą za mną buraki. Być może zawierają coś, czego brakuje w moim organizmie i podświadomie po nie sięgam... Wyczytałam, że buraki powinny wybierać osoby, które jedzą mięso, pieczywo i ciasta, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Niech więc tak będzie :)

Składniki

  • 5-6 buraków
  • 135g sera feta (połowa kostki)
  • szpinak baby
  • sałata liście dębu
  • Oliwa z oliwek
  • ocet winny jabłkowy
  • sól i pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z pieczonych buraków, sera feta, szpinaku i sałaty

Przygotowanie

  1. Buraków nie obieramy, pieczemy je w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 2 godziny.

  2. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w grubą kostkę.

  3. Ulubioną sałatę (ja wybrałam sałatę liście dębu) i szpinak myjemy, odsączamy z wody. Sałatę dodatkowo rwiemy na mniejsze cząstki.

    Sałatę i szpinak solimy i mieszamy, wtedy będzie bardziej krucha.

  4. Oliwę mieszamy z octem jabłkowym, solą i pieprzem.

  5. Ser feta kroimy w kosteczkę. Do sałaty i szpinaku dodajemy pokrojony ser i buraki. Polewamy oliwą z octem i przyprawami. Całość mieszamy.

  6. Sałatka jest pyszna nie tylko solo, ale również jako dodatek do mięs. Głodomorom polecam dodać grzanki.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 25 czerwca 2014 Pycha! Buraki pieczone są o niebo smaczniejsze od gotowanych, świetna, prosta sałatka. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń