Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Całość jest zwieńczona aromatycznym, kremowym sosem czosnkowo-koperkowym na bazie hummusu. Dzięki temu wszystkie składniki złączone są w jedną, niezwykłą całość.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14362
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 930
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1161
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4127
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14362
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 930
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1161
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4127
Składniki
Ziemniaki obierz lub dobrze oczyść i pokrój w cienkie łódki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, a paprykę pokrój w paseczki.
Warzywa umieść równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop wszystko oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem oraz koperkiem.
Wstaw wszystko do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, odwracając warzywa w połowie tego procesu. Wyjmij blachę i lekko ostudź zawartość.
Przygotuj dressing.
Wszystkie składniki na sos oprócz wody wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj odrobinę wody, jeśli masa jest za gęsta. Sos powinien wolno spływać z łyżeczki.
Złóż sałatkę.
Głęboki talerz wyłóż świeżą, porwana na mniejsze kawałki sałatą. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa, a całość skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
Sałatkę z pieczonym brokułem i ziemniakami podawaj od razu po przygotowaniu - najlepiej, kiedy warzywa są jeszcze ciepłe.
Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.