Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Całość jest zwieńczona aromatycznym, kremowym sosem czosnkowo-koperkowym na bazie hummusu. Dzięki temu wszystkie składniki złączone są w jedną, niezwykłą całość.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 582
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 582
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Składniki
Ziemniaki obierz lub dobrze oczyść i pokrój w cienkie łódki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, a paprykę pokrój w paseczki.
Warzywa umieść równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop wszystko oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem oraz koperkiem.
Wstaw wszystko do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, odwracając warzywa w połowie tego procesu. Wyjmij blachę i lekko ostudź zawartość.
Przygotuj dressing.
Wszystkie składniki na sos oprócz wody wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj odrobinę wody, jeśli masa jest za gęsta. Sos powinien wolno spływać z łyżeczki.
Złóż sałatkę.
Głęboki talerz wyłóż świeżą, porwana na mniejsze kawałki sałatą. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa, a całość skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
Sałatkę z pieczonym brokułem i ziemniakami podawaj od razu po przygotowaniu - najlepiej, kiedy warzywa są jeszcze ciepłe.
Ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.