Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, chrupiąca sałatka z pieczonym kurczakiem w nieco nowoczesnej wersji, idealna na lekki obiad lub kolację. Wystarczy kilkadziesiąt minut, żeby ją przygotować. Smacznego!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Filet z kurczaka umyj, osusz i natrzyj oliwą oraz przyprawą do kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze upieczone. Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kilka minut, następnie pokrój na kawałki. Kromki chleba pokrój w kostkę, skrop oliwą i piecz w piekarniku w 180°C przez 5-7 minut, aż staną się chrupiące.
Przygotuj teraz sos.W miseczce wymieszaj majonez (lub jogurt grecki) z musztardą. Dodaj przeciśnięty czosnek i sok z cytryny, wymieszaj. Wlej oliwę z oliwek, mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i polej sałatkę tuż przed podaniem.
Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrój na połowę. W dużej misce ułóż mix sałat. Dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe i mini mozzarellę. Wrzuć kawałki pieczonego kurczaka oraz chrupiące grzanki. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Na koniec można dodać starty parmezan dla bardziej klasycznego smaku.