Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym łososiem to smaczny, kolorowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek. Łosoś jest źródłem zdrowych tłuszczów, ponieważ zawiera kwasy omega-3, które wspierają serce i funkcje mózgu. Jest również świetnym źródłem białka, które syci na dłużej. W sałatce dodaje chrupkości oraz odrobinę słodkiego smaku z cytrynową nutką. Połączenie zdrowych tłuszczów z awokado i łososia oraz pełnych witamin i błonnika warzyw, czyni posiłek nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sałatka idealnie odnajdzie się jako pożywny obiad czy kolacja.
miska, miseczka, nóż, deska do krojenia, praska
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 909
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1090
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2821
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 909
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1090
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2821
Składniki
Pieczonego łososia pokrój na części, np. dwie lub cztery. Łosoś jest już doprawiony (np. czosnkiem niedźwiedzim), ale sprawdź smak i ewentualnie dosól i dopieprz. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i obsmaż łososia tylko do zrumienienia. Na koniec dodaj soku z cytryny. Jeśli nie masz pieczonego łososia, to podsmaż łososia przez około 4-5 minut na patelni, dodając przypraw: soli, pieprzu, a także dodaj soku z cytryny.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Ogórka i żółtą paprykę pokrój w plasterki.
Pomidory pokrój w paski, a następnie przekrój na pół. Możesz zrobić z nich również łódeczki.
Z małego awokado usuń pestkę, pokrój na plastry.
Winogrona przekrój na połówki.
Do dużej miski przełóż warzywa oraz winogrona. Całość dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
W miseczce połącz składniki na dressing (czosnek do dressingu przeciśnij przez praskę) i wymieszaj do gładkiej masy.
Na wierzchu rozłóż kawałki pieczonego łososia.
Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.