Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym łososiem to smaczny, kolorowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek. Łosoś jest źródłem zdrowych tłuszczów, ponieważ zawiera kwasy omega-3, które wspierają serce i funkcje mózgu. Jest również świetnym źródłem białka, które syci na dłużej. W sałatce dodaje chrupkości oraz odrobinę słodkiego smaku z cytrynową nutką. Połączenie zdrowych tłuszczów z awokado i łososia oraz pełnych witamin i błonnika warzyw, czyni posiłek nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sałatka idealnie odnajdzie się jako pożywny obiad czy kolacja.
miska, miseczka, nóż, deska do krojenia, praska
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3466
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74139
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3466
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4189
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74139
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
Składniki
Pieczonego łososia pokrój na części, np. dwie lub cztery. Łosoś jest już doprawiony (np. czosnkiem niedźwiedzim), ale sprawdź smak i ewentualnie dosól i dopieprz. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i obsmaż łososia tylko do zrumienienia. Na koniec dodaj soku z cytryny. Jeśli nie masz pieczonego łososia, to podsmaż łososia przez około 4-5 minut na patelni, dodając przypraw: soli, pieprzu, a także dodaj soku z cytryny.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Ogórka i żółtą paprykę pokrój w plasterki.
Pomidory pokrój w paski, a następnie przekrój na pół. Możesz zrobić z nich również łódeczki.
Z małego awokado usuń pestkę, pokrój na plastry.
Winogrona przekrój na połówki.
Do dużej miski przełóż warzywa oraz winogrona. Całość dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
W miseczce połącz składniki na dressing (czosnek do dressingu przeciśnij przez praskę) i wymieszaj do gładkiej masy.
Na wierzchu rozłóż kawałki pieczonego łososia.
Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.