Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonym łososiem to smaczny, kolorowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek. Łosoś jest źródłem zdrowych tłuszczów, ponieważ zawiera kwasy omega-3, które wspierają serce i funkcje mózgu. Jest również świetnym źródłem białka, które syci na dłużej. W sałatce dodaje chrupkości oraz odrobinę słodkiego smaku z cytrynową nutką. Połączenie zdrowych tłuszczów z awokado i łososia oraz pełnych witamin i błonnika warzyw, czyni posiłek nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sałatka idealnie odnajdzie się jako pożywny obiad czy kolacja.
miska, miseczka, nóż, deska do krojenia, praska
Składniki
Pieczonego łososia pokrój na części, np. dwie lub cztery. Łosoś jest już doprawiony (np. czosnkiem niedźwiedzim), ale sprawdź smak i ewentualnie dosól i dopieprz. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i obsmaż łososia tylko do zrumienienia. Na koniec dodaj soku z cytryny. Jeśli nie masz pieczonego łososia, to podsmaż łososia przez około 4-5 minut na patelni, dodając przypraw: soli, pieprzu, a także dodaj soku z cytryny.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Ogórka i żółtą paprykę pokrój w plasterki.
Pomidory pokrój w paski, a następnie przekrój na pół. Możesz zrobić z nich również łódeczki.
Z małego awokado usuń pestkę, pokrój na plastry.
Winogrona przekrój na połówki.
Do dużej miski przełóż warzywa oraz winogrona. Całość dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
W miseczce połącz składniki na dressing (czosnek do dressingu przeciśnij przez praskę) i wymieszaj do gładkiej masy.
Na wierzchu rozłóż kawałki pieczonego łososia.
Przed podaniem polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.