Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywana i zdrowa sałatka z pieczonym burakiem. Sprawdzi się zarówno na na lekką kolację, czy jako dodatek do grilowanych mięs, ale nie tylko. Podana w szklanej salaterce super się prezentuje i może być fajnym pomysłem na imprezę.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 85
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1345
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 300
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 65
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 85
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1345
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 300
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 65
Składniki
Buraka myjemy, obcinany końcówki i owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 60 minut aż będzie miękki (czas pieczenia zależy od wielkości naszego buraka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym. Sałatę przerywamy na mniejsze kawałki. Ja ją jeszcze dodatkowo płuczę mimo że jest myta. Na dnie pucharków lub na talerzu układamy sałatę, buraki, mozzarellę, orzechy i polewamy oliwą z octem. Możemy jeszcze oprószyć np świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Rada: Czas pieczenia buraka musimy dostosować do jego wielkości i naszego piekarnika. Sałatkę możemy również przygotować z gotowanego buraka.