Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywana i zdrowa sałatka z pieczonym burakiem. Sprawdzi się zarówno na na lekką kolację, czy jako dodatek do grilowanych mięs, ale nie tylko. Podana w szklanej salaterce super się prezentuje i może być fajnym pomysłem na imprezę.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 714
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 714
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Buraka myjemy, obcinany końcówki i owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 60 minut aż będzie miękki (czas pieczenia zależy od wielkości naszego buraka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym. Sałatę przerywamy na mniejsze kawałki. Ja ją jeszcze dodatkowo płuczę mimo że jest myta. Na dnie pucharków lub na talerzu układamy sałatę, buraki, mozzarellę, orzechy i polewamy oliwą z octem. Możemy jeszcze oprószyć np świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Rada: Czas pieczenia buraka musimy dostosować do jego wielkości i naszego piekarnika. Sałatkę możemy również przygotować z gotowanego buraka.