Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywana i zdrowa sałatka z pieczonym burakiem. Sprawdzi się zarówno na na lekką kolację, czy jako dodatek do grilowanych mięs, ale nie tylko. Podana w szklanej salaterce super się prezentuje i może być fajnym pomysłem na imprezę.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 76
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 689
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 29
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 76
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 689
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 29
Składniki
Buraka myjemy, obcinany końcówki i owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 60 minut aż będzie miękki (czas pieczenia zależy od wielkości naszego buraka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym. Sałatę przerywamy na mniejsze kawałki. Ja ją jeszcze dodatkowo płuczę mimo że jest myta. Na dnie pucharków lub na talerzu układamy sałatę, buraki, mozzarellę, orzechy i polewamy oliwą z octem. Możemy jeszcze oprószyć np świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Rada: Czas pieczenia buraka musimy dostosować do jego wielkości i naszego piekarnika. Sałatkę możemy również przygotować z gotowanego buraka.