Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przenieś się do słonecznej Toskanii dzięki sałatce pełnej smaków i kolorów. Urzeknie Cię połączenie pomidorów, ogórków, mozzarelli, czerwonej cebuli, bazylii i chrupiącego pieczywa. Włoski pomysł na sałatkę powstał, by zagospodarować czerstwy chleb. Wystarczyło dodać trochę świeżych warzyw i polać aksamitnym sosem. Lato to doskonała pora, by poczuć smak Italii we własnym domu.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 123
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1278
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2314
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25673
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 123
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1278
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2314
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25673
Składniki
Wlej olej lub oliwę do szklanki, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Pokrój pieczywo na kromki i posmaruj aromatyczną marynatą. Rozgrzej patelnię grillową i przypiecz chlebki z obydwu stron na rumiany kolor.
Umyj warzywa. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, a ogórki w półplasterki. Obierz cebulę i poszatkuj w drobne krążki. Włóż warzywa do miski, dołóż grillowane grzanki.
W małej miseczce wymieszaj ocet, cukier i przeciśniętą przez praskę resztę czosnku. Dolewaj oliwę stale mieszając sos. W efekcie powinna powstać emulsja. Dopraw dressing solą oraz pieprzem i wylej go na sałatkę. Dodaj pokrojoną mozzarellę i wymieszaj danie. Udekoruj porcję sałatki listkami bazylii i zjedz po 15 minutach, gdy smaki się ze sobą połączą. Sałatkę podawaj w miseczce lub wydrążonych chlebkach, udekorowanych listkami sałaty.