Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przenieś się do słonecznej Toskanii dzięki sałatce pełnej smaków i kolorów. Urzeknie Cię połączenie pomidorów, ogórków, mozzarelli, czerwonej cebuli, bazylii i chrupiącego pieczywa. Włoski pomysł na sałatkę powstał, by zagospodarować czerstwy chleb. Wystarczyło dodać trochę świeżych warzyw i polać aksamitnym sosem. Lato to doskonała pora, by poczuć smak Italii we własnym domu.
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 18
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 38
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 18
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 38
Składniki
Wlej olej lub oliwę do szklanki, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Pokrój pieczywo na kromki i posmaruj aromatyczną marynatą. Rozgrzej patelnię grillową i przypiecz chlebki z obydwu stron na rumiany kolor.
Umyj warzywa. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, a ogórki w półplasterki. Obierz cebulę i poszatkuj w drobne krążki. Włóż warzywa do miski, dołóż grillowane grzanki.
W małej miseczce wymieszaj ocet, cukier i przeciśniętą przez praskę resztę czosnku. Dolewaj oliwę stale mieszając sos. W efekcie powinna powstać emulsja. Dopraw dressing solą oraz pieprzem i wylej go na sałatkę. Dodaj pokrojoną mozzarellę i wymieszaj danie. Udekoruj porcję sałatki listkami bazylii i zjedz po 15 minutach, gdy smaki się ze sobą połączą. Sałatkę podawaj w miseczce lub wydrążonych chlebkach, udekorowanych listkami sałaty.