Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pomidorów, fasolki i kukurydzy

Sałatka z pomidorów, fasolki i kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1804

Dodano:

Odsłon: 2194

bardzo prosta i efektowna sałatka, doskonała do dań z grilla... według szkoły Śnieżki ;-)

Składniki

  • 5-6 pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasolki "Kidney" (400 ml)
  • 1 puszka kukurydzy (400 ml)
  • 120 g żółtego sera (polecam Ementaler)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Obrane kroimy w kostkę (niezbyt małą), odcinając stwardniałą część przy ogonku. Wrzucamy je do salaterki (najlepiej przeźroczystej)

  2. Fasolkę odsączamy z zalewy i wrzucamy na pomidory.

  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy na fasolkę.

  4. Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa w salaterce.

  5. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim wierzch sałatki.

  6. Całość wstawiamy do lodówki na min 30 minut, a potem na stół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń