Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pomidorów i jajek to szybkie i proste danie, które sprawdzi się jako samodzielna przystawka czy lekkie śniadanie lub kolacja. Jest łatwiejszą i szybszą wersją sałatki nicejskiej – choć nie znajdziesz w niej mięsa czy oliwek, to delikatny dressing na bazie soku pomidorowego sprawia, że całość jest niezwykle aromatyczna i czuć nawet słońce, pod którym rosły te przepyszne warzywa.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31307
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31307
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Włóż je do durszlaka, pod którym podstaw głęboką miskę. Posyp pomidory połową soli i przemieszaj. Odstaw je na 10 minut.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki i rozłóż równomiernie na półmisku. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w grube plastry. Pomidory i jajka poukładaj naprzemiennie na brzegach patery. Paprykę pokrój w większe łódeczki i połóż ją w centralnej części, zakrywając całkowicie sałatę.
Przygotuj dressing. Do miski z sokiem pomidorowym dodaj ocet, musztardę i przyprawy. Ubij, delikatnie wlewając oliwę z oliwek. Mieszaj do momentu, aż sos zemulguje i stanie się gęsty. Przygotowanym sosem polej sałatkę z pomidorów i jajek.
Danie wstaw do lodówki na ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno jako przekąskę czy lekką kolację.