Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować tradycyjną surówkę nie trzeba wcale skomplikowanego sprzętu ani godzin spędzonych w kuchni. Sałatka z pora do obiadu wychodzi wilgotna, sycąca i przyjemnie chrupiąca. Wszystko dzięki użytym składnikom.
Dobra sałatka z pora jest idealna do dań obiadowych. To przekąska, która świetnie komponuje się z wieloma klasycznymi potrawami. Dzięki swojej lekkości i soczystości wspaniale uzupełnia potrawy mięsne. Sałatka z pora tradycyjna doskonale pasuje więc do dań kuchni polskiej, m.in. pieczeni, mielonych kotletów, schabowych lub pulpetów w sosie i tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Nadmiar sałatki posłuży też do przygotowania domowych wrapów lub sycących kanapek. Może być przystawką na zimno do wędlin i pasztetów. Pamiętaj, że sałatka najlepiej smakuje w dniu przygotowania, dlatego przygotuj tylko taką porcję, którą spożyjesz w przeciągu kilku godzin.
Jak zrobić surówkę z pora, aby była smaczna i pasowała do różnego rodzaju dań? Przede wszystkim bazuj na świeżych składnikach wysokiej jakości. Tylko chrupiące i jędrne warzywa i owoce zapewnią wyjątkowy smak temu popularnemu dodatkowi. Przepis na sałatkę z pora jest naprawdę prosty i nie sprawi nikomu trudności.
Wystarczy, że odetniesz białe części pora, dokładnie je umyjesz i pokroisz na cienkie półplasterki. Musisz też obrać marchewkę i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jabłka także obierz i zetrzyj, a dodatkowo skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wszystkie składniki na surówkę z pora do obiadu wymieszaj w głębszej misce. Przygotuj jeszcze dressing na bazie majonezu, śmietany oraz soli i pieprzu. Połącz całość, schłódź sałatkę i podawaj zimną do dania głównego lub kolacji.
Tarka
Sałatka z pora tradycyjna to jeden z tych przepisów, które cieszą się największą popularnością. Nie tylko jest chrupiąca i smaczna, ale też prosta do zrobienia i z małej liczby produktów. Zazwyczaj wszystkie niezbędne składniki do sałatki z pora masz już w lodówce lub kupisz w osiedlowym sklepie. Jej podstawą zawsze będą pory, a dokładnie ich biała część. Wybieraj więc takie warzywa, które mają jej sporo, są jędrne i nie mają przebarwień. Następnie odetnij zieloną część, ale pozostaw ją na później - świetnie sprawdzi się do zrobienia bulionu warzywnego pod rosół czy potrawkę. Pora przekrój na pół i dokładnie umyj, bo pomiędzy jego warstwami może ukrywać się nieco ziemi lub zanieczyszczeń. Do składników sałatki z pora zalicza się jeszcze marchewki i jabłka. Te też powinny być soczyste i świeże. Dzięki temu szybka sałatka z pora chrupie i pozostaje wilgotna na dłużej.
Szukasz bardziej sycącej wersji surówki z pora? A może zależy ci na recepturze, którą wykorzystasz na kolację? Sałatka z pora i jajek to ciekawa alternatywa - bardziej treściwa, ale równie prosta do zrobienia. To propozycja idealna na szybki lunch, lekką kolację albo sałatkę na Wielkanoc. Jajko dodaje jej wartości odżywczych.
Jak zrobić sałatkę z pora i jajek? Białą część pora odetnij, umyj i drobno pokrój w półplasterki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj w kostkę. Zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach. Wszystko połącz w misce. Dodaj dressing, zrobiony z jogurtu, majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Wymieszaj i odłóż na chwilę naczynie do lodówki. Szybka sałatka z pora gotowa. Podawaj ją schłodzoną - jako samodzielną przekąskę, na kanapkach albo w tortilli.
Choć tradycyjny dressing do sałatki z pora bazuje na majonezie i śmietanie, to istnieje kilka lżejszych zamienników, które również będą świetnie pasować:
Składniki
Pory przetnij na pół i dokładnie oczyść, następnie pokrój w cienkie plasterki. Umyte jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej, po czym skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Obrane marchewki także zetrzyj na tarce. Włóż wszystkie przygotowane składniki do miski.
W miseczce lub szklance wymieszaj majonez ze śmietaną. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Możesz dodać odrobinę cukru. Wymieszaj dressing i wlej go do sałatki. Dokładnie przemieszaj wszystkie składniki i od razu podawaj surówkę. Przygotowaną sałatkę przechowuj w lodówce.