Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z quinoa, czyli komosy ryżowej, ma wiele zastosowań. Może być serwowana jako dodatek, przystawka, lekki lunch czy szybka kolacja. Jest odżywcza i pełna smaku, a także z pewnością zaspokoi nawet duży głód. Możesz ją podać każdemu – sałatka jest wegańska, bezglutenowa i bezmleczna. Warto też wspomnieć, że to niezwykle pyszne danie przygotujesz w zaledwie 30 minut, z czego najdłużej trwa gotowanie i odpoczynek komosy ryżowej.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 41
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8621
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 41
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8621
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Komosę ryżową przełóż na sitko i dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Odcedź i przełóż do garnka.
Komosę zalej wodą i doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj quinoa pod przykryciem przez ok. 10 minut, do miękkości. Zdejmij całość z palnika, a na samą komosę połóż 3 warstwy ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar wilgoci. Załóż pokrywkę i odstaw na 5 minut.
Komosę rozdrobnij widelcem i przełóż ją do miski. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pietruszkę i miętę poszatkuj bardzo ostrym nożem. Cebulkę, pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę. Dodaj składniki do komosy i wymieszaj całość.
Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko ponownie.
Sałatkę z quinoa wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.