Sałatka z quinoa, czyli komosy ryżowej, ma wiele zastosowań. Może być serwowana jako dodatek, przystawka, lekki lunch czy szybka kolacja. Jest odżywcza i pełna smaku, a także z pewnością zaspokoi nawet duży głód. Możesz ją podać każdemu – sałatka jest wegańska, bezglutenowa i bezmleczna. Warto też wspomnieć, że to niezwykle pyszne danie przygotujesz w zaledwie 30 minut, z czego najdłużej trwa gotowanie i odpoczynek komosy ryżowej.
Sałatka z quinoa
Składniki
- 180 g komosy ryżowej
- 500 ml wody
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 cebulki dymki
- 100 g ogórka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki
- 180 g komosy ryżowej
- 500 ml wody
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 cebulki dymki
- 100 g ogórka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Etapy przygotowania
Komosę ryżową przełóż na sitko i dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Odcedź i przełóż do garnka.
Komosę zalej wodą i doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj quinoa pod przykryciem przez ok. 10 minut, do miękkości. Zdejmij całość z palnika, a na samą komosę połóż 3 warstwy ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar wilgoci. Załóż pokrywkę i odstaw na 5 minut.
Komosę rozdrobnij widelcem i przełóż ją do miski. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pietruszkę i miętę poszatkuj bardzo ostrym nożem. Cebulkę, pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę. Dodaj składniki do komosy i wymieszaj całość.
Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko ponownie.
Sałatkę z quinoa wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 335
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3397
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 710
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6028
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4977
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny do zupy Pho.
- Azjatycka
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 335
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3397
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 710
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 6028
Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marche...
Odsłon: 4977



Składniki
- 180 g komosy ryżowej
- 500 ml wody
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 cebulki dymki
- 100 g ogórka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Komosę ryżową przełóż na sitko i dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Odcedź i przełóż do garnka.
Komosę zalej wodą i doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj quinoa pod przykryciem przez ok. 10 minut, do miękkości. Zdejmij całość z palnika, a na samą komosę połóż 3 warstwy ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar wilgoci. Załóż pokrywkę i odstaw na 5 minut.
Komosę rozdrobnij widelcem i przełóż ją do miski. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Pietruszkę i miętę poszatkuj bardzo ostrym nożem. Cebulkę, pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę. Dodaj składniki do komosy i wymieszaj całość.
Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko ponownie.
Sałatkę z quinoa wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.
Pyszotka;)