Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą

Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1028

Dodano:

Odsłon: 1292

Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą z dodatkiem pomidorów i papryki to świetne połączenie smaków. Błyskawiczna w przygotowaniu i smakowita przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Smak sałatki dodatkowo podkreśla sos musztardowy-miodowy.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 125 g sera mozzarella
  • 125 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • czarny pieprz
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, miód oraz sok z cytryny, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę. Czerwoną paprykę paprykę kroimy w kostkę. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe.
    Na płaskich talerzach układamy umytą i osuszoną rukolę, na rukoli umieszczamy połówki pomidorków, pokrojoną mozzarellę oraz paprykę a na wierzchu sałatki umieszczamy pokrojonego łososia.
    Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń