Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem to idealna propozycja na lekki lunch lub na kolację. Będzie też hitem każdej imprezy! Jest bardzo pożywna i zdrowa, ale co najważniejsze – smaczna. Delikatność kurczaka jest podkreślana przez nieco osty smak selera naciowego, który dodaje daniu także chrupkości. Żurawina wnosi nutę kwaskowatości, a jogurt naturalny – kremowości. W tej sałatce znajdziesz wszystko, a jej smak z pewnością cię pozytywnie zaskoczy. Jedna porcja stanowi bardzo dobrze zbilansowany posiłek, który doda energii do działania. A jego przygotowanie wcale nie jest trudne! Co dodać do sałatki z selera naciowego z kurczakiem? Bazą przepisu na tę sałatkę jest oczywiście seler naciowy oraz pierś z kurczaka, warto przyrządzić ją wraz z dodatkiem słodkiej, czerwonej papryki, kolendry, soli i pieprzu. Ciekawym składnikiem w sałatce z selera naciowego z kurczakiem jest suszona żurawina. Warto wybierać tę bez zbędnego dodatku cukru. Jaki sos do sałatki z selera naciowego? W tej sałatce nie znajdziesz majonezu, dzięki czemu bez obaw możesz pałaszować ją, nawet jeśli ograniczasz liczbę spożywanych kalorii. Zamiast tego użyto tu jogurt naturalny, dzięki któremu danie nie będzie lekkie i kremowe. Garść posiekanego świeżego koperku podkręci smak dressingu. Dlaczego warto jeść sałatkę z selera naciowego z kurczakiem? Przede wszystkim jest to danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla osób dbających o linię. Pierś z kurczaka jest świetnym źródłem chudego białka, które dodatkowo na długo cię nasyci. Natomiast seler to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera potas, odpowiadający między innymi na regulowanie ciśnienia krwi. Do cenionych właściwości selera naciowego należy także fakt, że pomaga usunąć obrzęki z organizmu.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 156
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 223
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 156
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 223
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Natrzyj przyprawami i pozostaw w lodówce na około godzinę. Po tym czasie usmaż ją z obu stron na złoty kolor.
Usmażoną, ostudzoną pierś z kurczaka i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Seler naciowy posiekaj w półksiężyce. Tak przygotowane składniki umieść w misce sałatkowej.
Do miski dodaj żurawinę, koperek i przyprawy. Zalej jogurtem naturalnym i dobrze wymieszaj.
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez minimum godzinę.