Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą to bardzo smaczne i eleganckie danie. Sałatka (nazywana też królewską) wychodzi soczysta i ma przyjemny, słodki smak dzięki ananasowi i kukurydzy. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kurczaka w towarzystwie owoców. Aby danie było bardziej sycące, dorzuć ugotowany ryż lub makaron. Sałatkę możesz ułożyć w salaterce warstwowo lub wymieszać. Podajemy sprytny sposób, w jaki stylowo możesz zaprezentować tę przystawkę.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1135
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1054
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1135
Składniki
Przygotowanie sałatki zacznij od kurczaka. Jeśli używasz surowej piersi drobiowej, umyj i osusz mięso i włóż ją do osolonej, gotującej wody, do której dorzucisz kilak ziaren czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Poprzez wrzucenie kurczaka do wrzątku, włókna mięsa szybko się zamkną, a pierś pozostanie miękka i soczysta. Po ugotowaniu mięsa (zajmie ci to około 20 minut), wyłącz gaz i schładzaj kurczaka w bulionie, dzięki czemu mięso nie wyschnie. Po tym czasie wyjmij mięso, porozrywaj widelcami lub pokrój w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Ananasa wyjmij z puszki, poszatkuj w kostkę lub mniejsze kawałki i przełóż na sito. Odsącz kukurydzę oraz seler.
Włóż wszystkie przygotowane składniki do dużej miski, połącz z ok. 40 g majonezu. Możesz doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed serwowaniem przełóż porcję sałatki do miseczki z prostymi krawędziami, lekko ugnieć i odwróć do góry dnem na talerz. Możesz użyć też pierścienia do serwowania potraw. Wierz sałatki polej majonezem, posyp tartym serem i udekoruj świeżym koperkiem. Wskazówka: nie posypuj serem sałatki wcześniej niż przed podaniem, aby nie wysechł.