Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealna propozycja na wiosenny obiad, kolację lub dodatek do dań z grilla. Sałatka z grillowanym serem halloumi jest pyszna i lekko chrupiąca dzięki podpieczeniu sera, a dodatek pomidorków, czerwonej cebuli i oliwek w połączeniu z dressingiem musztardowym nadaje jej wyjątkową teksturę i smak. To danie nie tylko syci, ale też dostarcza cennych składników odżywczych – białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B.
nóż, deska do krojenia, miseczka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5246
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5246
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Ser halloumi przekrój na pół, aby miał grubość około 1 cm. Podziel na mniejsze bloczki.
Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą i przekrój na połówki.
Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
Oliwki wybieraj te bez pestek i dobrej jakości. Danie nabierze innego charakteru. Dodawaj je w całości do sałatki. Mix sałat lub rukolę, czy szpinak pokrop.
Na grillu lub patelni grillowej połóż halloumi i przypiekaj do lekkiego zrumienienia. Pilnuj, aby pręgi na halloumi były brązowe, a nie czarne, bo wtedy ser będzie gorzki. Wystarczą 2 minuty z każdej strony, aż ser nabierze brązowego koloru. Gotowy ser połącz na talerzu z innymi składnikami.
Wymieszaj oliwę z musztardą, łyżeczką miodu, sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Na półmisku lub talerzach ułóż rukolę, pomidorki, cebulę i oliwki.
Dodaj gorący, grillowany ser.
Polej dressingiem sałatkę z halloumi. Na wierzch dodaj opcjonalnie ziarenka słonecznika lub pestek dyni. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej mielonym). Podawaj z pełnoziarnistym chlebem lub grzankami.