Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z szynką i orzechami to ciekawe i kontrastujące połączenie słodkich owoców, słonych oliwek i aromatycznego mięsa. Oczywiście orzechy dostarczają przyjemnej chrupkości, dzięki czemu danie zaskakuje nie tylko smakiem, ale też konsystencją. Sałatka jest pełna witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, szybka kolacja czy przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach i rodzinnych wydarzeniach.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 946
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 946
Składniki
Szynkę i ananasa pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Oliwki pokrój w plasterki, pozostawiając niektóre z nich w całości. Natkę pietruszki drobno posiekaj, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Orzechy rozdrobnij na nieregularne kawałki, także odkładając kilka całych połówek.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce sałatkowej. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Zalej przygotowanym sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Sałatkę z szynką i orzechami możesz podawać od razu po przygotowaniu, udekorowaną odłożonymi wcześniej listkami natki pietruszki.