Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego weganina. Pieczone tofu z dodatkiem płynnego dymu ma niesamowity aromat i konsystencję. Całość jest przyjemnie chrupiąca i świeża – świetnie nada się na szybki lunch czy pożywną kolację.
Składniki
Przygotuj tofu. Tofu pokrój w kostki o boku ok. 2 cm. Umieść je na czystej ściereczce kuchennej i osusz drugą ściereczką.
W dużej misce wymieszaj oliwę, sos sojowy, czosnek, płynny dym i sól. Dodaj kostki tofu i wymieszaj całość delikatnie aż tofu będzie całkowicie pokryte.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Umieść kostki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw całość do pieca rozgrzanego do temperatury 220 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce.
Złóż sałatkę. Na głębokim talerzu rozłóż porwaną sałatę rzymską i strzępiastą. Następnie rozłóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz plasterki pomidora malinowego. Na wierzchu połóż kostki tofu, a całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
Sałatkę z tofu podawaj natychmiast po przygotowaniu.