Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorska sałatka mojej córki (8 lat), przy której odrobinę pomogłam. Prosta, szybka, pożywna i można ją zjeść zarówno w tej wersji, jak i z dodatkiem sosu/dipu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10518
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10518
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Składniki
Tortellini gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, aby było al’dente. Przelewamy zimną wodą (hartowane w ten sposób nie będzie się kleić). Sałatę lodową rwiemy w dłoniach na strzępy. Szparagi myjemy i odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek – mieszanka tłuszczu wzbogaci i podbije smak całego dania! Wrzucamy marchewkę, kilka igiełek świeżego rozmarynu, rozmaryn suszony, tymianek oraz wstępnie trochę soli oraz pieprzu. Wszystko razem przesmażamy. Następnie oprószamy cukrem i po chwili dodajemy ziarna słonecznika. Tutaj na dwie marchewki było dodane około 1/4 szkl. ziaren słonecznika. Smażymy wszystko razem co chwila mieszając – słonecznik lekko się zrumieni, marchewki podduszą i przejdą smakiem, a cukier wspaniale wszystko skarmelizuje. Gotową marchewkę z dodatkami ściągamy na talerz, a na tej samej patelni (w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę masła) przesmażamy szparagi aż się zrumienią – przyprawiamy je solą i pieprzem, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Składniki gotowe. Teraz całość łączymy w naczyniu, ewentualnie można się pokusić zrobić ją jako warstwową – też fajnie będzie wyglądała. Gotową sałatkę możesz polać też dowolnym sosem, pasuje tutaj wiele różnorodnych smaków.