Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych imprezowych sałatek, a zarazem stały punkt na spotkaniach w moim rodzinnym domu. Przygotujemy błyskawiczną, pyszną sałatkę z tortellini, ananasa i pora. Kilka łatwo dostępnych składników, a efekt jest naprawdę świetny. Główną gwiazdą sałatki są oczywiście tortellini, ale mają silną obstawę. Por po sparzeniu stracił na ostrości i stał się przyjemny w smaku, a całość uzupełnia chrupiąca kukurydza i słodki ananas. Prosta i smaczna sałatka, którą można przygotować w zaledwie 30 minut.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8915
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21881
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 537
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8915
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21881
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 537
Składniki
Natnij wzdłuż jednego pora i dokładnie wypłucz go z piasku pod bieżącą wodą. Następnie przetnij go na pół i pokrój w wąskie, około milimetrowe paseczki. Odsączone z syropu plastry ananasa kroję w około centymetrową kostkę. Bardzo drobno posiekaj mały pęczek koperku.
Pokrojonego w paski pora przełóż na drobne sitko i polej go wrzącą wodą prosto z czajnika. Dzięki temu wyraźnie zmięknie i straci na ostrości. Tak przygotowanego pora odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Przygotuj jedno opakowanie pierożków według zaleceń producenta; ja wrzucam pierożki do wrzącej, osolonej wody i gotuję przez około 3 minuty. Po tym czasie odcedzam gotowe tortellini na durszlaku, przelewam je chłodną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, i odstawiam na kilka minut, żeby obciekły z wody.
Do dużej miski przełóż ugotowane pierożki, sparzonego pora, około 300 g kukurydzy i pokrojonego w kostkę ananasa. Następnie dodaj 100 g majonezu i solidną łyżkę posiekanego koperku. Składniki sałatki wymieszaj i dopraw ją do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!