Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sałatka w dwóch wersjach - wytrawnej i lekko słodkawej
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3638
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30915
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3638
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1138
Składniki
tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy, także samo kukurydzę. Paprykę kroimy w drobną kostkę (papryka ma być zielona, a najwyżej żółta, by sałatka była wytrawna, ale... jeśli komuś odpowiada słodycz czerwonej....). Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni do zrumienienia. Zaraz po osiągnięciu właściwego, złotego koloru nasion trzeba je szybko zsypać na chłodny talerz,by leżały względnie płaską warstwą. Po zdjęciu z patelni nadal oddają sobie ciepło i nawet w miseczce mogą się przypalić, więc trzeba je rozłożyć. Paprykę, tuńczyka, kukurydzę i pestki wrzucamy do miski, mieszamy dokładnie, w dłoniach rozcieramy tymianek, mieszamy. Dodajemy majonez. Salatkę solimy do smaku dopiero na końcu, można też popieprzyć. Wersja rybno- ananasowa wymaga tylko dodania pokrojonego w drobne cząsteczki ananasa. Smak dla amatorów, ale też pycha :)