Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-08-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Polecam smaczną, prostą w przygotowaniu sałatkę . Sałatka układana warstwowo . Warstwy przekładane krakersami. Sałatka sprawdzi się na różnych imprezach urodzinowych , a także będzie ozdobą świątecznego stołu i nie tylko.
talerz, tarka, sitko,
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2087
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 161
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1079
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12033
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2087
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 161
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1079
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12033
Składniki
Sałatka z tuńczyka na krakersach gotowa do podania.
Jajka ugotować na twardo, przepłukać zimną wodą ostudzić i obrać. Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez według uznania (u mnie 3 łyżki), szczyptę soli i pieprzu do smaku wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać . Tuńczyka odsączyć z sosu na sitku , rozgnieść widelcem doprawić pieprzem w razie potrzeby delikatnie solą , połączyć z 2 łyżkami majonezu. Składanie sałatki; Na płaskim talerzu ułożyć warstwę krakersów u mnie 3 sztuk na szerokość i 5 sztuk po długości.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do startego sera dodać starty na dużych oczkach ogórek konserwowy, dodać majonez według uznania ( u mnie 4 łyżki) i wymieszać.
Na krakersy wyłożyć masę serową z dodatkiem ogórka, przykryć drugą warstwą krakersów.
Na krakersy wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią ostatnią warstwą krakersów,
Żółtka rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
Na krakersy wyłożyć masę z białek, białka posypać startymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Udekorować rulonikami z szyneczki i natki pietruszki. Sałatkę wstawić do lodówki. na godzinki albo na dłużej.