Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą jest lekka, kolorowa, a do tego sycąca. Będzie idealną propozycją na kolację lub szybki lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy i piknik.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1478
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231862
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5013
Składniki
Suche ziarna ciecierzycy wsyp do miski, zalej dużą ilością zimnej wody i odstaw na noc.
Następnego dnia odcedź, opłucz i przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą tak, aby przykryła ciecierzycę na ok. 4 cm.
Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50–60 minut aż będzie miękka, ale jędrna. W razie potrzeby dolej trochę wody. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj teraz pozostałe dodatki. Pomidora umyj i pokrój w średnią kostkę.
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w podobnej wielkości kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wyjmij miąższ, pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Tuńczyka odsącz z zalewy.
Zrób sos. W małej miseczce połącz 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżeczkę musztardy. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj energicznie widelcem lub małą trzepaczką aż powstanie gładki, lekko gęsty sos.
Do dużej miski wsyp ostudzoną ciecierzycę. Dodaj pozostałe składniki. Polej wszystko przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj łyżką, aby składniki się połączyły, ale awokado się nie rozpadło.