Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z warzyw.

Sałatka z warzyw.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1831 Ocena: 29574

Dodano:

Odsłon: 908

Tradycyjna sałatka warzywna, zawsze smakuje. Królowa wielu przyjęć i świąt. Polecam :)

Składniki

  • ziemniaki 6 szt.(sałatkowe)
  • marchew 2 szt.
  • seler 1 szt.
  • por zielona część
  • jajka kurze 5 szt.
  • ogórki kiszone 0,5 kg
  • puszka groszku zielonego (200 g)
  • majonez swojski
  • musztarda 1 łyżka stołowa
  • pieprz ziołowy
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z warzyw.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku dodajemy wcześniej zrobiony majonez, musztardę i ponownie mieszamy.

    Smacznego!!!

  2. Przepis na majonez:

    skład:

    2 żółtka jajek kurzych
    szczypta soli
    1 łyżka musztardy
    odrobina pieprzu świeżo mielonego
    0,5 litra oliwa z pestek winogrona (każdy dobiera olej taki jaki lubi)
    ocet balsamiczny lub jabłkowy 2 łyżki stołowe

    wykonanie:

    Solimy szczyptą soli dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki: 1 łyżkę musztardy, odrobinę pieprzu świeżo mielonego, powoli wlewamy oliwa, na końcu dodajemy ocet. Łączny czas ucierania wynosi około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń