Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta oryginalna sałatka łączy w sobie wędzoną makrelę o intensywnym smaku, zdrowe buraki pełne witamin i antyoksydantów oraz kaszę bulgur bogatą w błonnik, węglowodany i białko.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 126
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4822
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 110
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 126
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4822
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 110
Składniki
W garnku ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Makrelę pozbaw skóry i ości, pokrój w mniejsze kawałki. Oczyszczone kawałki makreli odkładaj na talerz i rozdrabniaj widelcem jeszcze raz przeglądając mięso sprawdzając, czy nie zostały jeszcze małe ości. Do gotowej kaszy bulgur dodaj buraki, pokrojoną wędzoną makrelę oraz szczypiorek. Do sosu wymieszaj majonez, gorczycę i sok z cytryny(zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny lub delikatny kremowy serek). Dopraw solą i pieprzem do smaku Na koniec wymieszaj sałatkę z sosem i odstaw na kilka minut do przegryzienia smaków.
Gotową sałatkę możemy udekorować kawałkami wędzonej makreli, ziarnami granatu, listkami świeżej pietruszki lub koperku. Smacznego!