Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z wędzonym tuńczykiem, rukolą, papają, mango i awokado

Sałatka z wędzonym tuńczykiem, rukolą, papają, mango i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 2062

Dodano:

Odsłon: 633

Pyszna, kolorowa sałatka z wędzonym tuńczykiem i tropikalnymi owocami.

Składniki

  • 50 g wędzonego tuńczyka
  • szalotka
  • koperek
  • chili
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oleju
  • garść rukoli
  • 1/4 awokado
  • 1/4 mango
  • 1/4 papai
  • jajko
  • łyżka ziaren papai
  • opcjonalnie sól
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z wędzonym tuńczykiem, rukolą, papają, mango i awokado

Przygotowanie

  1. Jajko gotujemy w koszulce, w tym celu, jako wbijamy do kubeczka i ostrożnie wlewamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    Tuńczyka kroimy w cienkie płatki, skrapiamy obficie cytryną, olejem, posypujemy drobniutko posiekaną szalotką, koperkiem i chili.

    Podanie:
    Na talerzu układamy rukolę, następnie posypujemy pokrojonymi w drobniutką kostkę: mango, awokado i papają. Na takiej pierzynce wykładamy tuńczyka, razem sosem. Na wierzchu sałatki ostrożnie układamy jajko. Całość posypujemy nasionkami papai.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń