Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z zielonej fasoli i wędzonego boczku

Sałatka z zielonej fasoli i wędzonego boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 1104

Sycąca sałatka z fasolki szparagowej. Użyłam mrożonej, ale w sezonie letnim polecam przygotować tę sałatkę ze świeżej fasolki. Pamiętajmy wtedy o jej umyciu i usunięciu suchych, twardych końcówek i ogonków. Wracając do sałatki, bardzo polecam jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • fasolka szparagowa zielona (mrożona) 400g
  • boczek wędzony 150g
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • sól
  • sos:
  • musztarda sarepska 2 łyżki (płaskie)
  • miód (u mnie nawłociowy) 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z zielonej fasoli i wędzonego boczku

Przygotowanie

  1. Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy al dente, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka, natomiast paprykę i boczek w drobną kosteczkę.
    Jajka zalewamy wodą, gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie.
    Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, dzielimy nożem na połówki lub na ćwiartki.
    Boczek podsmażamy, do momentu wytopienia tłuszczu, dodajemy cebulę i paprykę. Całość smażymy do zeszklenia cebulki. Podsmażone warzywa i boczek wyjmujemy z rondelka i osączamy z tłuszczu.

    Czas na przygotowanie słodko- ostrego sosu. Czynność prosta i szybka do wykonania, ponieważ wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dobrze wymieszać i sos mamy gotowy.

    Fasolkę szparagową mieszamy z boczkiem i podsmażonymi warzywami, całość polewamy częścią przygotowanego sosu.
    Sałatkę wykładamy na talerze, dekorujemy ugotowanymi połówkami (lub ćwiartkami) jajka, które polewamy resztą sosu.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń