Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
W ramach przygotowań do wiosennego grilla powstała sałatka z zielonej fasolki szparagowej. To smak Gruzji, Malachto, czyli adżarska potrawa pełna zieloności, subtelna i lekka, z odrobiną ognia pochodzącego z ostrej papryczki. Tę ostrość można oczywiście regulować według własnego gustu, bo jedni wolą bardzo ostre, a inni łagodne w smaku potrawy. Malachto ma być lekko pikantne, ale bez przesady. My za oknami mamy maj, lecz od kilku dni zimny i ciężki od chmur oraz deszczu – więc odrobina świeżej zieleni na talerzu na pewno każdemu poprawi humor.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8376
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2095
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8376
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2095
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce i pokrój w kawałki długości około 3 cm. Jeśli używasz mrożonej fasolki – szczęśliwie możesz pominąć ten krok. Ugotuj strączki w lekko osolonej wodzie (ja lubię “al dente”), odcedź i pozostaw do ostudzenia. Fasola nie może być całkiem miękka, by się nie rozpadła podczas mieszania sałatki.
Orzechy, czosnek, zieleninę i przyprawy utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w malakserze. Jeśli pasta jest bardzo gęsta – dodaj do niej odrobinę zimnej przegotowanej wody.
Wymieszaj masę orzechową z ostudzoną fasolką. Na koniec zalej wszystko sokiem z winogron lub innym kwaśnym sokiem/octem i ponownie wymieszaj. Ja do zakwaszenia Malachto użyłam świetnego soku z mirabelek, który opisałam na blogu. Pasuje idealnie!
Gotową sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 0,5-1 godziny, by smaki mogły się zharmonizować.
Jak podawać Malachto? To jest wyśmienita sałatka z zielonej fasolki szparagowej, stanowi więc idealne danie na przyjęcie przy grillu. My grillujemy dość rzadko, bo dla dwojga to się po prostu nie chce robić tego całego rozgardiaszu, ale jak już robimy grilla, to Malachto gości na nim bardzo często. Zimą jest to świetne danie kolacyjne. Nada się też do pudełka lunchowego do pracy czy szkoły. No i oczywiście jest to fantastyczny dodatek do obiadu. Smacznego!