Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z zielonej soczewicy to wegańska propozycja samodzielnego dania lub dodatku obiadowego, który wykorzystuje w pełni wszystkie najlepsze składniki lata. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie produkty i skropić je aromatycznym, lekko kwaskowatym i czosnkowym sosem. Z powodzeniem możesz też dodać inne warzywa, które akurat masz w lodówce. Soczewica jest też bogatym źródłem białka, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu może być podawana nawet osobom dbającym o linię.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3536
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4213
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 386
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3536
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4213
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 386
Składniki
Soczewicę przepłucz wodą i odcedź. W garnku zagotuj wodę, a następnie wsyp soczewicę i gotuj ją do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Wszystkie pozostałe warzywa bardzo drobno pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy. Dołóż też posiekaną natkę pietruszki.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki, w tym drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyrządzonym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z zielonej soczewicy włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj w ciągu 2 dni.