Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-06-2021
Pyszna i lekka sałatka z soczewicą i kuskusem, ze szparagami, pomidorkami, żurawiną, kaparami i migdałami. A do tego prosty sos z oliwy i octu winnego z natką pietruszki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8128
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8128
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
Soczewicę ugotować do miękkości, odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Kaszę przełożyć do plastikowego zamykanego pudełka i zalać wrzątkiem tak żeby woda wystawała powyżej kaszy na wysokość 1 cm), odstawić na 5 minut, potem otworzyć i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić twardych końców, w razie potrzeby obrać, pokroić na 3 cm kawałki, ugotować al dente, odsączyć. Migdały lekko posiekać. Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.
Kaszę i soczewicę przełożyć do miski. Cebulę posiekać, zalać sokiem z cytryny, wymieszać przełożyć do kaszy. Dodać kapary, żurawinę, natkę i migdały. Zalać oliwą, octem i obficie posolić i popieprzyć. Wymieszać. Pomidory przekroić na połówki, dodać do sałatki razem ze szparagami, delikatnie wymieszać.