Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-06-2021
Pyszna i lekka sałatka z soczewicą i kuskusem, ze szparagami, pomidorkami, żurawiną, kaparami i migdałami. A do tego prosty sos z oliwy i octu winnego z natką pietruszki.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2399
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5088
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 157
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2399
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5088
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 157
Składniki
Soczewicę ugotować do miękkości, odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Kaszę przełożyć do plastikowego zamykanego pudełka i zalać wrzątkiem tak żeby woda wystawała powyżej kaszy na wysokość 1 cm), odstawić na 5 minut, potem otworzyć i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić twardych końców, w razie potrzeby obrać, pokroić na 3 cm kawałki, ugotować al dente, odsączyć. Migdały lekko posiekać. Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.
Kaszę i soczewicę przełożyć do miski. Cebulę posiekać, zalać sokiem z cytryny, wymieszać przełożyć do kaszy. Dodać kapary, żurawinę, natkę i migdały. Zalać oliwą, octem i obficie posolić i popieprzyć. Wymieszać. Pomidory przekroić na połówki, dodać do sałatki razem ze szparagami, delikatnie wymieszać.