Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem to pyszna i wiosenna propozycja, która idealnie sprawdzi się jako lunch czy szybka kolacja. Będzie hitem każdego grilla czy pikniku. Jest także niezwykle pożywna. Rzodkiewki nadają jej przyjemnej ostrości i chrupkości. Ogórki świetnie nawadniają organizm, szczególnie w upalne dni. Sos majonezowy sprawia, że danie jest kremowe i delikatne w smaku.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68074
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1963
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68074
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1963
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i oczyść. Pozostawiając skórkę, pokrój je na kawałki o boku ok. 5 cm. Włóż je do garnka z wodą i solą. Zagotuj. Gotuj warzywa przez ok. 10 minut lub do miękkości. Odcedź je i przelej zimną wodą.
Ogórki umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jajka ugotuj na twardo i także pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm. Rzodkiewki pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu. Przygotowanym sosem zalej sałatkę.
Sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem podawaj po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Serwuj po udekorowaniu koperkiem.