Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salsa - niby sos, ale jednak raczej sałatka.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1752
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15226
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4682
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8976
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17606
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1752
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15226
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4682
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8976
Składniki
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę (nie wyrzucaj jej, jeszcze Ci się przyda). Wyjmij miąższ łyżką ze skórki. Pokrój go w niedużą kostkę i włóż do miski.
Dużego dojrzałego pomidora (powinien być większy niż awokado) sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jeśli skórka jest delikatna – nie musisz tego robić. Z pomidora usuń gniazda nasienne z sokiem i pestkami (zawierają zbyt dużo wody) ale nie wyrzucaj ich, tylko dodaj do jakiejś potrawy z pomidorami (zupy, sosu, przecieru). Pomidora również pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miski z awokado.
Cebulę lub szalotkę obierz z łusek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski.
Papryczkę jalapeno pozbaw pestek i również pokrój w drobną kosteczkę. Spróbuj jedną z nich, aby ocenić ostrość (bywa różna). W razie potrzeby użyj także drugiej papryczki. Gotowa salsa ma być pikantna, ale nie powinna wypalać kubków smakowych, jednak zrób ją tak ostrą, jak lubisz
Pokrój niezbyt drobno natkę kolendry lub pietruszki (jeśli nie lubisz kolendry lub masz do niej utrudniony dostęp), dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Salsę dopraw sokiem z limonki bądź cytryny oraz sporym chlustem dobrej oliwy. Smak powinien być ostry od papryczki, słodki od pomidora, maślany od awokado i kwaskowy od limonki. Ewentualnie możesz oprószyć solą, ale ja nie używam soli do tej salsy, a i tak jest przepyszna. Dodatek soli spowoduje wzmożony wypływ wody z pomidora, warto o tym wiedzieć. Można ewentualnie posolić już na talerzu.