Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis.
Śledzie po Fińsku w sosie z curry
Składniki
- 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 puszka 400 g groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy ostrej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Składniki
- 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 puszka 400 g groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy ostrej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi. Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 puszka 400 g groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy ostrej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi. Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
brzmi ciekawie :)
Przepyszne sledziki, cos w sam raz dla mnie.