Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16570

Dodano:

Odsłon: 8575

Smakoszom śledzia proponuję sałatkę z pysznej kuchni litewskiej.

Składniki

  • pół kg płatów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 5 goździków
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • 5 listków laurowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyzeczki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń