Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie w buraczkach

Śledzie w buraczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19943

Dodano:

Odsłon: 3471

Śledzie robię na wiele różnych sposobów. Dzisiaj sałatka śledziowa w buraczkach z dodatkiem orzechów włoskich :) Bardzo smaczne połączenie.

Składniki

  • 4 płaty śledziowe
  • 1 garść orzechów włoskich (może być ich trochę więcej)
  • 4- 5 buraków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczę w miseczce z zimną wodą przynajmniej 3 godziny. Buraki wkładam do osolonej wody i gotuje je do miękkości. W międzyczasie drobniutko posiekam orzechy.

  2. Miękkie buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaję posiekaną cebulę. Podsmażam ją delikatnie tak aby się zeszkliła. Dodaję do niej mąkę i energicznie mieszam. Następnie dodaję starte buraczki, skrapiam wszystko sokiem z cytryny, posypuję cukrem i odrobiną soli. Dobrze mieszam i na małym gazie będę wszystko podsmażać 5-10 minut, a następnie zostawię do ostudzenia.

  3. Śledzie odcedzam z wody i każdy płat kroję na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Do miseczki wrzucam majonez, musztardę, miód oraz posiekane orzechy – wszystko porządnie mieszam. Dodaję kawałki śledzia i delikatnie mieszam tak, aby ryby nie porozrywać, ale by każdy kawałek był otoczony majonezowo-orzechowym sosem.

  4. Na spód szklanej miski kładę warstwę zasmażanych buraczków. Następnie warstwa śledzików. Znów warstwa buraków – i tak na zmianę. Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.

  5. Śledzie chowam do lodówki i zostawiam do jutra. Dopiero następnego dnia potrawa będzie idealna do zjedzenia :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń