Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie robię na wiele różnych sposobów. Dzisiaj sałatka śledziowa w buraczkach z dodatkiem orzechów włoskich :) Bardzo smaczne połączenie.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 95
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 168
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 929
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2991
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 253
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 95
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 168
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 929
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2991
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 253
Składniki
Płaty śledziowe moczę w miseczce z zimną wodą przynajmniej 3 godziny. Buraki wkładam do osolonej wody i gotuje je do miękkości. W międzyczasie drobniutko posiekam orzechy.
Miękkie buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaję posiekaną cebulę. Podsmażam ją delikatnie tak aby się zeszkliła. Dodaję do niej mąkę i energicznie mieszam. Następnie dodaję starte buraczki, skrapiam wszystko sokiem z cytryny, posypuję cukrem i odrobiną soli. Dobrze mieszam i na małym gazie będę wszystko podsmażać 5-10 minut, a następnie zostawię do ostudzenia.
Śledzie odcedzam z wody i każdy płat kroję na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Do miseczki wrzucam majonez, musztardę, miód oraz posiekane orzechy – wszystko porządnie mieszam. Dodaję kawałki śledzia i delikatnie mieszam tak, aby ryby nie porozrywać, ale by każdy kawałek był otoczony majonezowo-orzechowym sosem.
Na spód szklanej miski kładę warstwę zasmażanych buraczków. Następnie warstwa śledzików. Znów warstwa buraków – i tak na zmianę. Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.
Śledzie chowam do lodówki i zostawiam do jutra. Dopiero następnego dnia potrawa będzie idealna do zjedzenia :) Smacznego!!!