Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie robię na wiele różnych sposobów. Dzisiaj sałatka śledziowa w buraczkach z dodatkiem orzechów włoskich :) Bardzo smaczne połączenie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Składniki
Płaty śledziowe moczę w miseczce z zimną wodą przynajmniej 3 godziny. Buraki wkładam do osolonej wody i gotuje je do miękkości. W międzyczasie drobniutko posiekam orzechy.
Miękkie buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaję posiekaną cebulę. Podsmażam ją delikatnie tak aby się zeszkliła. Dodaję do niej mąkę i energicznie mieszam. Następnie dodaję starte buraczki, skrapiam wszystko sokiem z cytryny, posypuję cukrem i odrobiną soli. Dobrze mieszam i na małym gazie będę wszystko podsmażać 5-10 minut, a następnie zostawię do ostudzenia.
Śledzie odcedzam z wody i każdy płat kroję na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Do miseczki wrzucam majonez, musztardę, miód oraz posiekane orzechy – wszystko porządnie mieszam. Dodaję kawałki śledzia i delikatnie mieszam tak, aby ryby nie porozrywać, ale by każdy kawałek był otoczony majonezowo-orzechowym sosem.
Na spód szklanej miski kładę warstwę zasmażanych buraczków. Następnie warstwa śledzików. Znów warstwa buraków – i tak na zmianę. Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.
Śledzie chowam do lodówki i zostawiam do jutra. Dopiero następnego dnia potrawa będzie idealna do zjedzenia :) Smacznego!!!