Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie w oleju z warzywami

Śledzie w oleju z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 4546

Dodano:

Odsłon: 13148

Jeszcze zdążycie przed Świętami. Pyszne śledzie z warzywami.

Składniki

  • śledź a'la matjas - 8 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka konserwowa - mały słoik
  • ogórki konserwowe - kilka sztuk
  • papryka świeża zielona - 1/2 sztuki
  • olej
  • musztarda
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie w oleju z warzywami

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób nadwyżki soli. Jak długo śledzie są moczone zależy od nas, naszego smaku i zasolenia śledzi.

  2. Po wyjęciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem smarujemy płaty sporą ilością musztardy od strony mięsa. Odstawiamy na godzinkę i kroimy w wygodne do układania warstwami w słoiku kawałki.

  3. Cebulę siekamy w piórka. Papryki kroimy w paski. Ogórki w grubszą kostkę. Układamy wszystko warstwami w słoiku. Śledzie - cebula - papryki - ogórki i tak aż do wypełnienia słoika po brzeg.

  4. Zalewamy całość roślinnym olejem i pozostawiamy w spokoju przez około 2 dni ...co łatwe wcale nie jest.

    Zapraszamy po inne przepisy na nasz blog. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń