Do góry

Sałatki Przepis na:

słodka kura z pazurrrem

słodka kura z pazurrrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 364

kura z marynaty figowo-miodowo-cynamonowej ale z dodatkiem papryczek peperoni i mielonego chilli słodki i ostry smak uzupełnia się bardzo ciekawie ;-) niebo i piekło spoczywa na sałacie z rukoli i roszponki i do tego super rozgrzewa ;-)

Składniki

  • pierś z kurczaka podwójna 2 szt.
  • figowe balsamico
  • miód
  • cynamon
  • papryka peperoni czerwona 3 szt.
  • rukola małe op.
  • roszponka małe op.
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • chilli młynek
  • pieprz cayenne
  • sól,młynek
  • papryka słodka mielona
  • pomidorki koktajlowe parę szt.
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. piersi z kurczaka oczyszczamy z żyłek,kostek,tłuszczyku,myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimy na dość małe kawałki ( takiej wielkości jakie lubimy w sałacie ),oprószamy pieprzem,chilli,solą,smarujemy oliwą z oliwek,posypujemy słodką,papryką i cynamonem

  2. przygotowujemy marynatę :

    do szklanej misy wlewamy 150 ml balsamico figowego,dodajemy 2 łyżki miodu,posiekane drobno papryczki peperoni,oliwę z oliwek,dodajemy kawałki kurczaka,podlewamy oliwą,przyprawiamy jeszcze cynamonem,pieprzem,ew. solą- mieszamy i odstawiamy
    na 2,3 godz do lodówki

  3. po wyjęciu kury z marynaty smażymy na oliwie na złoty,rumiany kolor
    chwilę odsączamy na papierowym ręczniku
    układamy na miksie rucoli z roszponką,dodajemy starty parmezan,pomidorki koktajlowe,odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy jeszcze jak jest taka potrzeba

    do tej sałaty możemy zrobić grzanki z masełkiem ziołowym i sosik na bazie 3 łyżek jogurtu greckiego z 1 łyżką majonezu z odrobiną balsamico figowego i szczyptą słodkiej papryki ( ale niekoniecznie...sama sałata też smakuje wybornie )

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń