Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta surówka teściowej to tradycyjna propozycja z wykorzystaniem kapusty, selera, jabłka i marchewki. Smak przełamany jest słodkimi rodzynkami.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 311
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 41
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 66
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 42
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 311
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 41
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 66
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 42
Składniki
Zacznij od namoczenia rodzynek (lub żurawiny) w gorącej wodzie. Pozostaw tak na około 15-20 minut.
Seler dokładnie obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z jabłkiem, tylko pozbądź się gniazd nasiennych. Marchewkę także obierz, a następnie zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
Kapustę umyj pod bieżącą wodą, a następnie odkrój twardy głąb. Jeśli są zniszczone liście, to pozbądź się ich. Resztę kapusty poszatkuj drobno.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Do wcześniej przygotowanych składników dodaj odcedzone rodzynki lub żurawinę.
W małej misce wymieszaj dokładnie majonez z jogurtem. Zrób to w taki sposób, aby nie było grudek. Polej sosem warzywa. Przemieszaj.
Na koniec dopraw całą sałatkę solą, pieprzem i odrobiną cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, możesz go pominąć). Wymieszaj, aby smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem najlepiej umieścić surówkę chociaż na godzinę w lodówce.