Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Sałatki
  • Surówka colesław
  • Sałatki
  • Przepis na

Surówka colesław

23.07.2025 Odsłon: 42662
5.0 (41 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Surówka colesław to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, który jest serwowany do mięs smażonych, grillowanych czy pieczonych. Idealnie komponuje się z drobiem czy wieprzowiną, będąc niezwykle uniwersalną surówką dla wszystkich. Jej dużą zaletą jest prostota i zastosowanie powszechnie dostępnych w każdym sklepie produktów, połączonych w idealnych proporcjach. 

Krótka historia surówki colesław 

Surówka colesław wywodzi się z Niderlandów, gdzie w tym języku oznacza "surówkę z kapusty". Nazwa została zanglizowana, bo to właśnie u Anglików i później Amerykanów zdobyła największą popularność. W obecnej formie jest znana dopiero od połowy XVIII wieku, gdzie rozpoczęto jej podawanie z dodatkiem kremowego majonezu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić surówkę colesław z chrupiącymi warzywami? 

Wszystkie składniki surówki powinny być jędrne i chrupiące, co sprawia, że jest ona tak pyszna. Zwiędnięte warzywa to jej największy wróg. Przede wszystkim pracuj na zimnych produktach, dopiero co wyjętych z lodówki. Kapustę białą poszatkuj bardzo cienko - możesz to zrobić ostrym nożem, ale znacznie szybciej pokroi je mandolina. Z kolei marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Uważaj jednak na roboty kuchenne - niektóre mogą niszczyć strukturę warzyw i zmniejszyć ich chrupkość. Na koniec dobrze odciśnij składniki z nadmiaru wody, która mogłaby rozwodnić sos i nadmiernie zmiękczyć białą kapustę. Jeśli dysponujesz nowalijkami bogatymi w wodę, sprawdź też przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem. 

Oryginalny przepis na surówkę colesław 

Surówkę colesław przygotowujemy tradycyjnie jedynie z białej kapusty i marchewki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco poeksperymentować. Ta wersja zawiera również cebulę, która doda nieco słodyczy i ostrości. Jeśli jednak jest dla ciebie zbyt intensywna, możesz sparzyć ją krótko wrzącą wodą i dobrze osuszyć przed dodaniem do reszty składników. W innych wariantach tej surówki możesz znaleźć również jabłko dla bardziej słodkiego smaku, czerwoną paprykę dla piękniejszego koloru, czy nawet rodzynki i orzechy. Nie zapominaj też o świeżych ziołach, takich jak koperek czy natka pietruszki. Surówka colesław gotowa jest po delikatnym wymieszaniu wszystkich produktów. 

Jak przygotować surówkę colesław - kremowy i zbilansowany sos 

Najpyszniejsza surówka colesław musi zawierać kremowy i aromatyczny sos, o słodko-kwaśnym smaku. Sam majonez będzie zbyt ciężki, dlatego należy wymieszać go z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1, dzięki czemu całość będzie lekka i orzeźwiająca. Jeśli nie masz jogurtu, z powodzeniem możesz też użyć kwaśnej śmietany 12% czy maślanki. Kluczowy jest także dodatek octu lub soku z cytryny dla uzyskania bardziej kwaśnego smaku. Nie może też zabraknąć cukru, soli i pieprzu. Jeśli masz możliwość, przygotuj dressing nieco wcześniej i odstaw go na 15-30 minut, by wszystkie składniki się połączyły. Zalewaj nim surówkę colesław na samym końcu, tuż przed podaniem, ewentualnie odstawiając ją na maksymalnie godzinę do lodówki. 

Surówka colesław oryginalny przepis - czy można przygotować ją wcześniej? 

Surówka colesław charakteryzuje się największą chrupkością pierwszego dnia po przygotowaniu. Każda następna doba sprawia, że całość traci na swojej teksturze i konsystencji sosu. By tego uniknąć, najlepiej jest przyszykować wcześniej warzywa i dressing, ale przechowywać je osobno, a łączyć dopiero przed zaserwowaniem. 

Zbyt sucha lub mokra surówka colesław? 

Jeśli potrawa wydaje ci się zbyt sucha, dolej do niej odrobinę jogurtu naturalnego lub maślanki, które zmiękczą surówkę. Trudniej będzie uratować zbyt mokrego colesława. Jedynym wyjściem może okazać się odsączenie nadmiaru płynu, a następnie ponowne dodanie sosu. Możesz też próbować zagęścić go dodatkową łyżką majonezu. 

Ta uniwersalna surówka obiadowa stanie się ulubionym dodatkiem całej twojej rodziny. Przyrządzisz ją niesamowicie szybko i prosto, a oryginalny przepis wymaga zaledwie kilka podstawowych składników, dzięki czemu będzie ona idealna do codziennych posiłków.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8545

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14222

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1217

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1459

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61144

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 966

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8545

> 60 min >60 min
12
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14222

do 60 min 60 min
28
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1217

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1459

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61144

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 966

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Sałatki
Smaker
Surówka colesław
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • mała biała kapusta lub połowa dużej główki,
  • 3 marchewki,
  • cebula biała,
  • 50 g majonezu,
  • 50 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy dijon,
  • 2 łyżki octu z białego wina (ewentualnie soku z cytryny),
  • mały pęczek koperku lub natki pietruszki,
  • łyżka cukru pudru,
  • sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj kapustę. Pozbądź się pierwszych liści oraz tych, które są uszkodzone. Przekrój, a następnie pozbądź się twardej części, czyli głąba. Poszatkuj kapustę drobno, najlepiej na cienkie paski. Możesz to zrobić samemu lub z pomocą miksera z przystawką do szatkowania. Przełóż posiekaną kapustę do dużej miski.

2

Marchewki obierz, opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Jeśli chcesz, aby surówka miała jednolity wygląd, także posiekaj w taki sposób, by uzyskać cienkie paski. Cebulę umyj pod bieżącą wodą i również pokrój. Przełóż składniki do wcześniej przygotowanej kapusty. Koperek lub natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do miski. Wymieszaj,

3

W małej miseczce wymieszaj majonez, ocet z białego wina, musztardę, cukier oraz jogurt lub śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj sos do warzyw i wszystkie składniki połącz. Odłóż do lodówki, aby surówka colesław nabrała lepszego smaku, na około godzinę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki