Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka cukiniowa z serem powstała jako bardziej sycący wariant jednej z opisanych już wcześniej surówek. Taki kolacyjny wariant, bo to nie ma być surówka do obiadu, tylko pełnowartościowe małe danie na lunch lub kolację. Można użyć dowolnego tartego sera – żółtego, mozzarelli, wędzonego oscypka. Warto wybierać dość wyraziste w smaku sery, bo cukinia smakuje raczej neutralnie. Każdy rodzaj sera się nada i równocześnie każdy sprawi, że sałatka będzie smakować nieco inaczej. I to jest dodatkowa wartość, bo ja lubię urozmaicenie, za to nie znoszę monotonii.
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 163
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 143
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 163
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 143
Składniki
Umytą cukinię zetrzyj na jarzynowej tarce (duże oczka, bez obierania ze skórki). Posól ją sporą szczyptą soli i odstaw na bok.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pomidora, jeśli chcesz, możesz obrać ze skórki. Po pokrojeniu w plastry musisz pozbawić go pestek i soku (nawet jeśli nie chcesz
Teraz dodaj do miski cukinię, wcześniej odciskając ją z nadmiaru wody. Bo posolona puści sporo soku, którego nie chcemy w gotowej sałatce. Dodaj też majonez z jogurtem i wymieszaj sałatkę.
Spróbuj i dodaj do smaku pieprz, sól, sok z cytryny. Ale zazwyczaj nie trzeba już używać dużo przypraw – u mnie to była raptem szczypta pieprzu i łyżka soku cytrynowego.
Sałatka z cukinii z żółtym serem gotowa, smacznego!