Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę cygańską przygotowuje się w nietypowy sposób. Gorąca zalewa powoduje, że kapusta mięknie, a jej smak dodaje nieco orientalnego smaku.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1221
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38526
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1292
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1221
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38526
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1292
Składniki
Kapustę umyj, osusz i odkrój twarde części. Drobno poszatkuj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj w drobne półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
Do rondelka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier, sól, pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotuj zalewę, mieszając tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na około 30 minut, aby kapusta zmiękła i przeszła smakiem przypraw.
Po wystygnięciu wstaw surówkę cygańską do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.