Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę cygańską przygotowuje się w nietypowy sposób. Gorąca zalewa powoduje, że kapusta mięknie, a jej smak dodaje nieco orientalnego smaku.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4465
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12123
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6882
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4465
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12123
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6882
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Składniki
Kapustę umyj, osusz i odkrój twarde części. Drobno poszatkuj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj w drobne półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.
Do rondelka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier, sól, pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotuj zalewę, mieszając tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na około 30 minut, aby kapusta zmiękła i przeszła smakiem przypraw.
Po wystygnięciu wstaw surówkę cygańską do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.