Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do surówki sanatoryjnej możesz wykorzystać wszystko to, co znajdziesz w swoim ogródku. Dodatkowo świetnie sprawdzi się papryka czerwona albo inne warzywa, które jeszcze masz w lodówce.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4761
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12911
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7278
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4761
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12911
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5742
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7278
Składniki
Ogórki obierz (opcjonalnie), a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski.
Rzodkiewki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Możesz też posiekać w cienkie paseczki. Wrzuć do miski, gdzie są ogórki. Całość posól, zamieszaj i zostaw na kilka minut. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru wody.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Przełóż do pozostałych składników.
Cebulę obierz i posiekaj drobno w kostkę. Również wsyp do miski.
Liście sałaty umyj i posiekaj lub porwij na małe kawałki. Dodaj do surówki sanatoryjnej.
Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj drobno. Przełóż do małej miski. Dodaj jogurt naturalny z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Sos dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj surówkę delikatnie.
Użyj obręczy kuchennej lub filiżanki, aby nadać surówce estetyczny kształt na talerzu.
Opcjonalnie wierzch udekoruj plasterkami rzodkiewki i koperkiem lub natką pietruszki.