Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka wiosenna

Surówka wiosenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 786

Smaczna surówka na otwarcie sezonu letniego: młoda kapusta, rzodkiewka, kalarepa, dużo zieleniny:) Pysznie, zdrowo i kolorowo:)

Składniki

  • młoda kapusta 1 szt
  • kalarepa 1 szt
  • rzodkiewka 2 pęczki
  • koperek 3 łyżki
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • woda 1 łyżka
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka wiosenna

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki lub ćwierć plastry. Kalarepę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miseczki.
    W wodzie rozpuszczamy przyprawy: cukier /ok. 0,5 łyżeczki/, sól /ok. płaska łyżeczka/, kwasek cytrynowy /ok. 0,5 łyżeczki/ a na koniec dodajemy olej. Przygotowany sos dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń