Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 2679

Dodano:

Odsłon: 2314

Kolorowa surówka z białej i czerwonej kapusty z dodatkiem rzodkiewek, marchewek i pestek słonecznika

Składniki

  • kawałek kapusty białej ( 1/4 średniej główki)
  • kawałek kapusty czerwonej (1/6 średniej główki)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 duża marchewka
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • duża garść pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu (winny albo jabłkowy)
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę pociąć w robocie kuchennym z nakładką do plastrów, marchewkę i rzodkiewki z nakładką jak tarka (albo kapustę posiekać cienko, marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wraz z pestkami umieścić w misce.
    W słoiku wymieszać musztardę z octem i solą, dodać olej i sos sojowy, zakręcić i energicznie wymieszać.
    Surówkę polać sosem i dobrze wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń