Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 979 Ocena: 26727

Dodano:

Odsłon: 27853

Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez. Biała rzodkiew wprowadzona do diety podnosi naszą odporność, poprawia koncentrację uwagi, a dzięki zawartości potasu obnaża ciśnienie krwi. Biała rzodkiew to także doskonały wybór dla wszystkich dbających o linię lub chcących pozbyć się kilku kilogramów, ponieważ świetnie oczyszcza krem, odtruwa cały organizm, a dzięki zawartości błonnika, utrudnia przyswajanie tłuszczów oraz daje poczucie sytości. Ma też niski indeks glikemiczny. Chrupmy ją na zdrowie oraz piękną urodę! :D

Składniki

  • biała rzodkiew
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny (ok. 1,5 łyżki)
  • sól i pieprz
  • cukier brzozowy (do smaku)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z białej rzodkwi

Przygotowanie

  1. Rzodkiew ścieramy na trace o grubych oczkach i lekko odciskamy* z nadmiaru soku. Jabłko również ścieramy na tarce, skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniało i dodajemy majonez (u mnie light) oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, cukrem brzozowym i świeżo zmielonym pieprzem.

    * Odciśnięty sok najlepiej od razu wypić, ponieważ świetnie wpływa na trawienie i naszą cerę ;)

    ** Surówka z rzodkiewki będzie świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń